Kuchnia na wymiar – na co zwrócić uwagę podczas projektowania?

Kuchnia na wymiar


Wygląd mebli


Zacznijmy od tego, co jest widoczne, czyli od stylistyki mebli. W ciemniejszych pomieszczeniach o małych metrażach lepiej sprawdzą się jasne fronty szafek, które powiększą naszą kuchnię wizualnie. Duże kuchnie, czasem połączone z jadalnią, dają większą swobodę aranżacyjną – możemy wybrać do nich zarówno jasne fronty, jak i ciemne, bogato zdobione i masywne meble. Zastanów się czy bardziej zależy Tobie na nowoczesnym designie, czy na tradycyjnej aranżacji nawiązującej do klimatów retro i dobierz do tego pomysłu odpowiednie meble.


Tak zwany „trójkąt roboczy”


Przy projektowaniu kuchni na wymiar zwróć szczególną uwagę na trójkąt roboczy kuchni. Jest to miejsce, gdzie umiejscowiona jest kuchenka, zlewozmywak i lodówka. Najlepiej jest, jeśli te trzy punkty są umieszczone blisko siebie, w układzie, który przypomina trójkąt, dzięki temu wygodniej nam będzie w przyszłości przygotowywać posiłki. Przyjmuje się, że odległość między lodówką, a zlewozmywakiem nie powinna być większa niż 210 cm, a mniejsza niż 120 cm, od zlewozmywaka do kuchenki powinno być nie mniej niż 120, a nie więcej niż 210 cm, natomiast od lodówki do kuchenki między 120 a 270 cm.


Wysokość blatów roboczych


Ważną kwestią jest wysokość blatów. Jeszcze do niedawna powszechna była wysokość 85 cm, ale sprawdza się ona dobrze tylko dla osób nie przekraczających 165 cm wzrostu. Dla osób wyższych polecane są blaty umieszczone na wysokości 90 cm.


Podział na strefy


Istotne jest również przemyślenie podziału kuchni na kilka stref. Prawidłowe ustawienie wszystkich tych stref spowoduje znaczne usprawnienie prac kuchennych, ponieważ skróci odcinki pokonywane codziennie przez użytkowników danej kuchni. Każda z nich spełnia inne zadanie:


• Strefa zmywania – zlew, miejsce na blacie po obu jego stronach, zmywarka, szafka na naczynia, kosz na śmieci.


• Strefa przechowywania – szafki, półki, lodówka, a nawet spiżarnia.


• Strefa przygotowywania posiłków – to inaczej mówiąc: obszar roboczy, czyli blat, miejsce do położenia naczyń i sztućców oraz stół z miejscem do siedzenia.


• Strefa gotowania i pieczenia – płyta grzewcza oraz piekarnik.